Till mobilversionen av huddinge.se

Att söka plats

Flicka leker med sand och kastruller
Foto: Ingemar Lindewall

1. Rätt att söka plats i förskola eller pedagogisk omsorg

Förälder och barn som är folkbokförda i Huddinge kommun, eller är på väg att bosätta sig i kommunen, har rätt att ansöka om plats för sitt barn i förskola och pedagogisk omsorg inom kommunen.  

2. Hitta förskolor

I Huddinge erbjuder vi förskola eller familjedaghem för barn i åldrarna 1-5 år. På förskolornas egna sidor kan du läsa om hur de olika förskolorna arbetar och var de ligger. Även familjedaghemmen finns presenterade, under ingången Familjedaghem. Vill du besöka förskolorna brukar många av dem ha öppet hus under våren. Tiderna står på respektive förskolas informationssida. Du är välkommen även andra tider, om du hör av dig till förskolan eller familjedaghemmet innan.

Du kan även jämföra förskolor enkelt genom att använda Jämför service.

3. Skicka ansökan

Ansökan om förskoleplats gör du via vår e-tjänst Ansöka till förskola. 

Välj ut fem förskolor eller familjedaghem som du tycker verkar bra och rangordna dina val. Dessa val är vägledande när vi ska hitta en plats till ditt barn.

Vi behöver din ansökan minst fyra månader innan önskat placeringsdatum, så att vi hinner förbereda och planera en så bra placering som möjligt. Det är dock inte alltid möjligt för oss att erbjuda dig något av dina fem val. 

Tänk på att det finns flest lediga platser efter sommaren då många barn slutar för att börja förskoleklass. Det innebär att du har störst möjlighet att få något av dina val om du söker plats inför höstterminen, som startar i augusti/september. Under året uppstår enstaka lediga platser då ett barn slutar eller om nya förskoleavdelningar öppnas. 

Om du ändrar dig

Innan du erbjudits plats kan du ändra rangordningen på dina val och byta ut dina val mot nya förskolor utan att kötiden ändras. Det gör du genom att göra en ny ansökan med dina nya val. 

På väg att flytta till Huddinge?

Du som ska bosätta dig i Huddinge kommun men inte ännu är folkbokförd i kommunen kan också ansöka via e-tjänsten. Ange din nuvarande adress i adressfältet. Under fältet Övrigt fyller du sedan i din inflyttningsadress och inflyttningsdatum. 

Pappersblankett

Ansökan via webben är inte anpassad för dig som är synskadad. Om du inte kan använda webben för att göra din ansökan, kan du skriva ut en ansökningsblankett. Du hittar blanketten i rutan E-tjänster och Blanketter högst upp till höger på denna sida.

4. Svara på erbjudan

När du får en plats skickas ett erbjudande till dig med post till den adress som du har uppgivit i din ansökan. När du har erbjudits en plats är det viktigt att du svarar inom åtta dagar, annars förlorar du din plats.

Tacka ja

Du tackar ja till din plats genom att logga in på e-tjänsten för schema och inkomstuppgifter och fyller i dina uppgifter. Du behöver e-legitimation för att kunna logga in. Förskolans e-tjänst hittar du här. 

Tacka nej

Tackar du nej till din plats förlorar du platsen som erbjuds och garantin upphör, men du står kvar i kön till dina val. Kontakta Servicecenter för att tacka nej till den erbjudna platsen, på telefonnummer 08-535 301 00. Du kan också tacka nej genom att skicka ett e-postmeddelande till förskoleavdelningen, forskoleavdelningen@huddinge.se.

För att söka plats i annan kommun

Du kan önska förskola och familjedaghem i en annan kommun än Huddinge. Du tar då själv kontakt med den kommun och förskola du önskar. De avgör om det finns plats och om de kan ta emot ditt barn. När den mottagande kommunen har intygat att du får den plats du önskar skickar du ansökan till Huddinge kommun. Huddinge kommun och den mottagande kommunen eller förskolan måste slutligen göra en överenskommelse för att du ska få platsen. Blankett för ansökan om att söka förskola i annan kommun hittar du här.

  • Skriv ut
Tack för dina synpunkter!

Kontakta oss

Ikon fråga Servicecenters frågeforum
Ikon besöksadress Huddinge servicecenter
Kommunalvägen 28
Ikon telefon 08-535 300 00
Ikon mejl servicecenter@huddinge.se

Öppettider:
Måndag-onsdag kl 8.00-17.00
Torsdag kl 8.00-18.30
Fredag kl 8.00-15.00

Öppettider samhällsvägledning 

Telefontider till förskolans placeringsassistenter:
Måndag-torsdag kl 9.00-10.00 och 13.00-14.00

Postadress till förskoleavdelningen
Förskoleavdelningen
Barn- och utbildningsförvaltningen
141 85 Huddinge 


Felanmälan

Klagomål


Fråga din politiker

Lämna medborgarförslag

Frågor och svar

Fler frågor och svar