Konstnärssamtal med Johan Thurfjell och Per Faxneld
20 mars på Fullersta Gård kl. 18.00 – 19.00. Ingen föranmälan krävs
Fotograf - Johan Löfgren
I samband med Johan Thurfjells utställning Den andra sidan som visas på Fullersta Gårds konsthall 25 januari - 23 april bjuder vi in till samtal mellan Johan Thurfjell och författaren och professorn i religionsvetenskap Per Faxneld.
Samtalet tar sin utgångspunkt i "den andra sidan" som begrepp och spöktro i Sverige respektive Japan.
Johan Thurfjell är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hans arbete, bestående av skulptur, måleri, video och installation kännetecknas av en särpräglad poetisk symbolik. Thurfjell har haft många separat- och grupputställningar, såväl i Sverige som internationellt. Han finns representerad i en rad samlingar, bland annat Moderna Museet, Uppsala Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Magasin III Museum for Contemporary Art och Statens konstråd.
Per Faxneld är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och författare. Hans romandebut, som kretsar kring norrländsk folktro, utkommer på Albert Bonniers Förlag och tidigare har han publicerat den allmogegotiska novellsamlingen ”Offerträdet” (2020, översatt till fyra språk). Per har vidare utgivit en rad akademiska böcker om esoteriska läror, däribland “Det ockulta sekelskiftet” (2020), och flera titlar på Oxford University Press.
Om utställningen:
Går det att förstå vad som händer med den som drabbas av Alzheimers, en sjukdom som kan beskrivas som en långsam, obönhörlig vandring in i dimman? Denna fråga och den egna erfarenheten av sin fars sjukdomsförlopp under ett decennium, fram till hans bortgång tidigare i år, fick Johan Thurfjell att fördjupa sig i frågor kring gränslandet mellan vakenhet och sömn, fantasi och verklighet, liv och död. Hans bildvärld berör och hanterar ofta människans behov världen över av att föreställa sig paranormala och andliga fenomen.
Johan Thurfjell arbetar både i skulptur, måleri, videoverk och installationer och i hans separatutställning på Fullersta Gård tar det sig uttryck i form av spiritistiska element såsom rökslingor, levande ljus, pendlar och skuggfigurer, därtill teaterscenografier och andlig folktro från 1700-talets Japan. Han har även blivit inspirerad av äldre teaterbyggnaders forcerade perspektiv med sluttande golv och skalförskjutning i scenografierna. Teaterdraperiet blir en gräns mellan två olika världar.
Uppdaterad 17 februari 2025