Barnrättshjältar besöker Huddingeskolor

18-04-16

Tre Huddingeskolor jobbar med World's Children Price och under veckan kommer de få besök av Rachel Lloyd och delta på prisceremoni på Gripsholms slott. Några av eleverna kommer också få hålla tal för drottning Silvia.

Rachel Lloyd är en tre barnrättshjältar som är i Sverige som kandidater till World’s Children’s Prize, ofta kallat "Barnens Nobelpris". 

Under våren har elever på Snättringeskolan, Trångsundsskolan och Östra grundskolan studerat Rachels och de andra barnrättshjältarnas liv och arbete genom WCP-programmet, världens största utbildning om barnet rättigheter och demokrati. 

Veckan börjar med en presskonferens tillsammans med barnrättshjältarna. På onsdagen den 18 april kommer Rachel Lloyd till Snättringeskolan och Trångsundsskolan för besök.

Torsdagen den 19 april hedras barnrättshjältarna i en ceremoni på Gripsholms slott, Mariefred, i närvaro av Drottning Silvia. Elever från Snättringeskolan kommer då att hålla tal. 

Så här såg det ut förra året när Snättringes elever höll tal och sjöng för Drottning Silvia och pristagarna: WCP 2017

Kandidater till barnrättshjältar 2018

  • Gabriel Mejía Montoya för sin drygt 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Fader Gabriel har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete.
  • Rachel Lloyd för sin 20-åriga kamp mot barnsexhandeln i USA. Under barndomen i Storbritannien utsattes Rachel själv för psykiska och fysiska övergrepp och utnyttjades i sexindustrin. 
  • Valeriu Nicolae för sin outtröttliga kamp för de fattigaste och mest utsatta barnen i Ferentarigettot i Bukarest, Rumänien. Valeriu växte själv upp i extrem fattigdom och diskriminerades för att han är rom.

Kandidaterna har utsetts av en jury med barn från 15 länder.

Utses i världsomröstning

Huddingeeleverna är med och fördelar priserna, World’s Children’s Prize, ofta kallat "barnens nobelpris" och World’s Children’s Honorary Awards, genom världsomröstningen Global Vote. Denna ingår i WCP-programmet, som utbildar och stärker barn till att som förändrare (changemakers) stå upp för medmänsklighet, allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling.

WCP-programmet är världen största årliga utbildningssatsning för dessa värden. Miljoner barn deltar årligen, cirka 30 000 i Sverige.

Uppdaterad 16 april 2018

Var informationen till din hjälp?