Huddinge och Täby presenterar stolt T-virus – en zombiekomedi

18-03-20

Den 24 mars är det premiär för filmen ”T-virus” på biograf Zita. Filmen är resultatet av ett nydanande samarbete mellan två dagverksamheter för människor med funktionsnedsättningar i Huddinge och Täby kommuner.

Filmen är ett samarbete mellan Huddinge kommuns dagverksamhet Datakvarnen och Täby kommuns verksamhet Redaktionen. Båda verksamheterna arbetar med människor som har neuropsykiatriska och intellektuella funktionsnedsättningar. Samarbetet har pågått i ett och ett halvt år.

Nya kunskaper och givande samarbete

Filmen är näst intill helt gjord av deltagarna, både som skådespelare och till viss del bakom kameran. Huvudfilmning och redigering har skötts av handledarna.

– Filmen är helt baserad på deltagarnas önskemål och manus har ändrats under filmning för att det ska bli så bra som möjligt. Hela filmandet har byggt mycket på improvisation och som skådespelare har de verkligen fått pusha sina gränser, säger Joakim Myllgren, aktivitetshandledare, Huddinge kommun.

Deltagarna har lärt sig både om hur det är att göra en film och fått nya, både tekniska och sociala, kunskaper.

– Det har varit intressant att se hur deltagarna från båda verksamheterna under den här tiden fått nya "kollegor" och hur väl samarbetet mellan dem har fungerat. Det har varit väldigt givande, säger Jesper Lundgren, handledare, Täby kommun.

Den 24 mars visas filmen visas för särskilt inbjudna. Den kommer visas vid fler tillfällen, men datum för det är inte satt.

Uppdaterad 20 mars 2018

Var informationen till din hjälp?