Ettårig programmeringsutbildning i mix av högskola och praktik, där AI är en självklar komponent. En utbildning i fas med teknologins utveckling, som förbereder dig för framtidens arbetsmarknad inom IT-branschen!
Utbildningsstart: augusti 2025. Vem kan söka: Du som har examen från Teknikprogrammet. Eller du som är på väg att ta examen (om du går i årskurs 3 på Teknikprogrammet). Ålder: 18-22 år (får max fylla 22 under ansökningsåret). Frågor eller hjälp med ansökan:Carina.Envall@huddinge.se
Under utbildningen läser du profilen informationsteknik med utgång mjukvarudesign och utbildningen är till stor del inriktade mot programmering. Som gymnasieingenjör har du en eftertraktad yrkestitel och dina kunskaper gör det även lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Totalt läser du 900 poäng under ditt år på TE4, varav 300 poäng (två ämnen) är riksgemensamma och 600 poäng bestäms av skolorna själva.
Fullstack och AI
TE4 utvecklas kontinuerligt i direkt samverkan med näringslivets krav. Nya ramverk, koncept och teknologier vävs samman för att utbilda kompletta fullstack-utvecklare och vara aktuella på arbetsmarknaden. AI är en självklar komponent genom hela utbildningen.
Arbetssätt likt högskolan på TE4
Som student på det fjärde tekniska året (TE4) på Östra gymnasiet, kommer arbetssättet att vara mer likt högskolans. Du kommer att läsa flera ämnen åt gången som tenteras. Föreläsningar kommer att varvas med laborationer och inlämningsuppgifter.
Förutom dina ordinarie lärare kommer även gästföreläsare från olika företag. Du får under hela läsåret låna en bärbar dator som du använder till skolarbetet.
APL - arbetsplatsförlagt lärande
Östra gymnasiet samarbetar med flera företag från IT-branschen plus med högskolor och under vårterminen har alla studenter på utbildningen APL, arbetsplatsförlagt lärande. APL görs på ett av våra samarbetsföretag och via vårt TE4-råd säkerställs att praktikplatserna svarar mot utbildningens innehåll och krav.
Vi får också regelbundet besök av gästföreläsare med den senaste spetskompetensen från IT-branschen. Den starka kopplingen till högskola och näringsliv ger dessutom värdefulla kontakter inför framtiden.
En utbildning i fas med teknologins utveckling
"TE4 är en unik möjlighet för dig som vill ta steget ut i arbetslivet tidigare och mer förberedd än via den traditionella utbildningsvägen. Designad för att ge dig en utbildning i fas med teknologins utveckling, som förbereder dig för framtidens arbetsmarknad inom IT-branschen." Johan, TE4-elev 2021/22 (som direkt fick jobb på ett av våra samarbetsföretag efter utbildningen)
Efterfrågad kompetens
Som examinerad gymnasieingenjör har du en attraktiv yrkestitel och branschens mest eftersökta kunskaper. Representanterna från näringslivet och högskolan i TE4-rådet är mycket positiva till utbildningen och efterfrågan på arbetsmarknaden är väldigt stor.
Direkt efter avslutad utbildning kommer du att kunna arbeta med programmering generellt, skriva effektiv kod, jobba med befintliga program såväl som utveckla nya. Kunskaperna från utbildningen gör det även lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
Utbildningsstart: augusti 2025
Utbildningen startar i augusti 2025. Varmt välkommen att ansöka till TE4 (ett fjärde tekniskt år) på Östra gymnasiet!
Under utbildningens gång läser du totalt 900 poäng varav 300 poäng (två ämnen) är riksgemensamma och 600 poäng bestäms av skolorna själva.
Riksgemensamma kurser 300 poäng
Examensarbete - 100p
Gymnasieingejören i praktiken 1 - 200p
Övriga kurser 500 poäng
Backendutveckling 1 - 100p
Datalagring 1 - 100p
Frontendutveckling 1 - 100p
Mjukvarudesign 1 - 100p
Programmering, datastrukturer och algoritmer 1 - 100p
Tillämpad teknik 1 - 100p
Backendutveckling 1
Skapa, bygga och utveckla dynamiska webbplatser och webbapplikationer genom att planera och genomföra utvecklingsprojekt för serverbaserade applikationer och tjänster.
Datalagring 1
Skapa och hantera databaser och organisera stora datamängder på ett strukturerat sätt. Inom detta ämnesområde får du även kunskaper om olika datamodeller, datalagringslösningar och databastyper.
Frontendutveckling 1
Skapa, bygga och underhålla webbplatser och webbapplikationer med god tillgänglighet enligt gällande riktlinjer, samt anpassa åtgärder utifrån gällande säkerhetskrav. Du får även kunskap i att planera och genomföra utvecklingsprojekt för applikationer som bygger på klientbaserade webbtekniker.
Mjukvarudesign 1
Utveckla kunskaper om mjukvaruutvecklingens delar från idé, analys och modellering till driftsättning och förvaltning. Lär dig även använda mjukvaruutvecklingens arbetsmetoder och processer.
Programmering, datastrukturer och algoritmer 1
Vidareutveckla och specialisera kunskaper och färdigheter om programmeringsparadigm och programspråk. Du lär dig att effektivt skapa program för ett givet syfte för avsedd uppdragsgivare.
Tillämpad teknik 1
Utveckla fördjupade och specialiserade kunskaper inom ett område. Du kommer lära dig lösa verklighetsnära problem och utveckla produkter på ett ingenjörsmässigt arbetssätt. Ämnet knyter an till och fördjupar kunskaperna från övriga ämnen inom TE4 utbildningen.
Behörighetskrav för att ansöka till TE4 är gymnasieexamen från teknikprogrammet eller examen från motsvarande utbildning i ett annat land.
Dina studier på det fjärde tekniska året (TE4) måste påbörjas senast det året du fyller 22 år och du kan söka utbildningen oavsett var du bor i Sverige.
Folkbokförda (max 22 år under ansökningsåret) med examen (eller som är påväg att ta examen) från teknikprogrammet i Stockholms län, Håbo eller Gnesta ansöker via Indra (ansökningssystemet för gymnasieantagningen i Stockholms län).
Du som går i årskurs 3 på Teknikprogrammet (oavsett vilket gymnasium i Stockholms län, Håbo eller Gnesta) prata med SYV på ditt gymnasium så hjälper hen dig.
Du som är max 22 år ansökningsåret och har examen från Teknikprogrammet (men inte går på gymnasium nu), kontakta Gymnasieantagningen via mejl (skriv ditt personnummer och att du vill söka till TE4 Gymnasieingenjör): gymnasieantagningen@storsthlm.se. Då kommer du får ett lösenord/inloggning till ansökningssystemet Indra.
Utbildningens namn vid ansökan Östra gymnasiet: Vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år
Är du skriven i ett annat län, ansök via din hemkommuns antagningskansli i ditt län. Ansökan och kopia av din gymnasieexamen skickar du till antagningskansliet i din hemkommun.
OBS! Glöm inte att skicka betygen senast 14 juni 2025! Du måste själv skicka in eller ladda upp en kopia på din gymnasieexamen till gymnasieantagningen eller ditt antagningskansli.
Har du frågor om TE4 Har du frågor om utbildningen och/eller vill ha hjälp med ansökan, kontakta Carina Envall (carina.envall@huddinge.se), projektansvarig för TE4 på Östra gymnasiet.
Jag valde TE4 för att det kändes som ett bra år för att få en smak av vad jag kommer att göra i framtiden. Det som gjorde TE4 extra spännande var att det ingår praktik hos företag. Jag är väldigt taggad på att söka jobb efter utbildningen.
Vad tycker du om TE4 på Östra gymnasiet?
Utbildningen är superkul och lärorik. Våra lärare är alltid pålästa på det senaste, vilket gör att jag vet att det vi lär oss kommer att användas även ute på arbetsplatser. Jag tycker om att vi jobbar i team, samt att det är mycket eget ansvar.
Största skillnaden jämfört med gymnasiet?
På TE4 är det mycket mer eget ansvar och du jobbar med uppgifter under en längre period utan ett schema. Lokalerna är också en stor skillnad. Här på TE4 på Östra har vi en egen lokal med tre enskilda kontor för varje team och varje kontor har datorer.
TE4 utbildningen på Östra gymnasiet har en egen avdelning, som mer liknar en arbetsplats än en skola. Kontorsplatser med dockningsstation för projektarbete och uppgifter. Plus en kombinerad föreläsningssal och relaxavdelning med pentry.
I de tre kontorsrummen har eleverna sina egna arbetsplatser med dockningsstation för att kunna jobba med uppgifter och projekt.
Lektionerna hålls i TE4s egna lokaler eller i skolans föreläsningssalar. Fasta tider tillämpas under just föreläsningar men vid projektjobb är arbetstiderna i stort sett fria (TE4-eleverna kan sitta kvar fram till 18:00 vardagar).