Bygg- och anläggningsprogrammet

Vill du vara med och skapa framtidens byggnader och infrastruktur? På Bygg- och anläggningsprogrammet på Sågbäcksgymnasiet får du lära dig om olika yrken och roller inom byggbranschen vid nybyggnation, renovering och ombyggnad – som husbyggnad och måleri. Här utvecklar du din kreativa förmåga, hittar lösningar, lär dig arbeta både självständigt och i team, och hanterar moderna maskiner och verktyg. Säkerhet, ergonomi och kvalitet är centrala delar av utbildningen, och efter examen kan du arbeta som byggnadsarbetare, byggnadsmålare eller inom andra yrken i bygg- och anläggningsbranschen.

Elever från bygg och anläggning på skolan.

Om utbildningen

Programmet ger dig grundläggande kunskaper inom hela byggprocessen. Du får arbeta med nybyggnation, underhåll och renovering av hus och anläggningar. 

APL och lärling

De praktiska kurserna går du i skolans egen bygghall och i snickeri- och måleriverkstäder. Utöver detta gör du APL – arbetsplatsförlagt lärande – ute på företag. Det ger dig möjlighet att bygga upp din yrkesroll, samtidigt som du får öva på att kommunicera och förstå olika människor och yrkesgrupper.

Lägg märke till att du som elev på Bygg- och anläggningsprogrammet blir lärling i årskurs 3. Att vara lärling innebär att halva tiden av din utbildning sker under APL på företag.

Programblad

Inriktning

Från årskurs 2 kan du välja inriktning. Alla elever startar med ett gemensamt ”basår”, där du får prova på olika yrkesinriktningar och metoder inom byggbranschen.

Husbyggnad

På inriktningen mot husbyggnad lär du dig hantverkets grunder i våra välutrustade verkstäder.

Du får arbeta med både handverktyg och maskiner. Du får även utföra arbeten som beställts av kunder, till exempel stommar till villor, friggebodar och redskapsskjul.

En person med orange hjälm bär en lång planka.genom en stor luftig lokal.

Fördjupning

Om du vill kan du fördjupa dig och bli ställningsbyggare, träarbetare eller betongare. Målet är att allt du bygger ska ha så hög kvalitet att det kan säljas till en kund.

Måleri

På inriktningen måleri specialiserar du dig mot målaryrket från årskurs 1.

Du lär dig alla grundläggande tekniker inom måleri:  inom- och utomhusmåleri, tapetsering, våtrumsmålning, dekorationsmåleri, materialkunskap, arbetssäkerhet, miljöhänsyn och färgsättning. Detta gör du både i våra specialanpassade måleriverkstäder och ute på praktikplatser.

Elev som slipar en vägg.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du direkt söka arbete som lärling på byggföretag, som träarbetare eller målare.

Om du vill kan du, under gymnasietiden, läsa in grundläggande högskolebehörighet. Därefter kan du vidareutbilda dig till exempelvis byggnadsingenjör.

Branschrekommenderad skola, BYN

Vårt Bygg- och anläggningsprogram är branschrekommenderat av Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN). Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen. 

BYN logotyp

Om branschrekommenderade skolor (byggbranschensyrkesnamnd.se)

Uppdaterad 12 november 2024