Samverkan skola, socialtjänst och fritidsverksamhet
Det förebyggande arbetet behöver börja tidigt.
Nyckeln till att lyckas med att bidra till barns hälsa och livsvillkor samt förebygga utanförskap och ohälsa är att erbjuda alla familjer tidiga insatser. Det är också viktigt att ha en god samverkan över förvaltningsgränser.
Professionella föräldrarådgivare
Huddinge kommun har professionella föräldrarådgivare. Föräldrarådgivarna är socionomer som arbetar på skolan för att erbjuda barn och föräldrar tidigt stöd med fokus på att stärka skyddsfaktorerna.
Ett gott samarbete mellan föräldrar, skola och socialtjänst är en av hörnstenarna för att fånga upp fler barn tidigt, långt innan problemen blivit stora.
Närvaroteam och närvarotrappa
Parallellt med föräldrarådgivarna arbetar ett närvaroteam för att minska frånvaro. Närvaroteamet är ett unikt samarbete mellan skola och socialtjänst, och kan agera snabbt utifrån individens behov.
Problematisk skolfrånvaro är en riskfaktor både för individen och för samhället på sikt. Orsakerna till frånvaro är ofta komplexa och det ställer krav på flexibla åtgärder som är individuellt anpassade för varje enskild elev.
Med en metod som kallas närvarotrappa, säkerställs att elevernas skolfrånvaro hanteras lika i kommunens grundskolor. Trappan följer upp frånvaron systemiskt och vissa delar är visuella för att säkerställa att vi kan möta alla elever oavsett utmaningar.
Det övergripande målet för teamet är att eleven får en fungerande skolgång och vardag.
En meningsfull fritid
För att minska skolfrånvaro och öka skyddsfaktorerna är meningsfulla och inkluderande fritidsaktiviteter viktigt. Det kan vara läxhjälp, gratis mellanmål eller en kultur- och idrottsaktivitet efter skolan.
Sedan hösten 2023 görs en satsning i Skogås, Flemingsberg och Vårby. Det går ut på att engagerade fritidsledare, fältare, föreningar, bibliotekarier och medarbetare från kulturskola arbetar tillsammans för att erbjuda en meningsfull fritid och vardag.
Uppdaterad 17 mars 2025