Gå, cykla eller åk buss till skolan! Det är bra för dig, för klimatet och gör trafikmiljön kring din skola säkrare. Och så är det roligt. Med säkra skolvägar arbetar vi för att fler ska ta sig till skolan på andra sätt än med bil.
Snart börjar Bilfri vecka!
Den 12–16 maj 2025 pågår Bilfri vecka. Passa på att lämna bilen hemma för att gå eller cykla till skolan. Om det är för långt – parkera bilen en bit från skolan och gå sista biten. Läs mer om Bilfri vecka längre ner på den här sidan.
Anmälan gå- och cyklatävling
Anmäl din klass till höstens gå- och cyklatävling. Samla poäng och vinn ett fint pris. Läs mer om tävlingen längre ner på sidan.
I flera år har Huddinge kommun jobbat aktivt med att få fler barn och unga att gå och cykla till skolan. Det har vi gjort genom arbetet Säkra skolvägar.
De skolor som deltar uppger att antalet barn som får skjuts ända fram till skolan har halverats. Bara 19 procent av eleverna skjutsas medan övriga åker kollektivt, går eller cyklar till skolan.
Genom olika aktiviteter bidrar arbetet till en säkrare trafikmiljö för dig som går eller cyklar. Exempel på aktiviteter är
kampanjen bilfri vecka
gå- och cyklatävling
svarar på inkomna synpunkter och kan omsätta till åtgärder
Har du förslag på förbättringsåtgärder? Om förslaget berör kommunens mark skicka till sakra.skolvagar@huddinge.se.
Om förslaget är på skolområdet är det ofta en annan fastighetsägare än kommunen. Många av skolorna ligger på kommunens helägda fastighetsbolag Huddinge Samhällsfastigheter som kan ta emot synpunkter via deras webbsida.
Alla familjer har olika förutsättningar att ta sig till skolan genom att gå, cykla eller åka kollektivt. För några är det lättare att börja i tidig ålder, medan det är svårare för andra. Det kan vara allt från att ens vilja gå till skolan till att skolan ligger långt bort eller att behöva korsa en otäck väg.
Utifrån allas olika förutsättningar har Huddinge kommun samlat en inspirationsbank med länkar.
Hur beter sig bilister vid ert övergångsställe? Vilka trafikregler gäller på gång och cykelbanan? Och hur behöver barnet hantera trafikmiljön för att minimera fara? Öva tillsammans med ditt barn i den trafikmiljö som finns längs skolvägen.
Svårt att gå eller cykla själv – starta ett tåg!
Till en början kan föräldrar som bor nära varandra gå ihop där föräldrarna delar på att hämta och lämna till skolan. När barnen blir äldre och lärt sig trafikmiljön kan barnen gå eller cykla tillsammans utan förälder.
Säker på elsparkscykel
Allt fler barn åker elsparkcykel. Det är ett smidigt sätt att ta sig fram. Hur kör du din elsparkcykel säkert? Kolla på videon från Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF).
Fler bra trafiksäkra tips
På Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF) har man samlat kunskap om att lära sig gå och cykla i olika trafikmiljöer. På hemsidan finns trafikregler och när det är lämpligt som barn att ta sig på egen hand till skolan.
Spara tid genom att turas om med andra föräldrar att följa barnen till skolan. I ett gå- eller cykeltåg turas flera familjer om att följa sina egna och andras barn till skolan. Alla barn som är med i ett gå- eller cykeltåg får en reflexväst.
Läs mer under rubriken gåtåg och cykeltåg nedan. Där kan du även beställa en reflexväst.
Bilfri vecka syftar till att uppmuntra barn, vårdnadshavare och skolpersonal att gå och cykla till skolan istället för att skjutsa med bil. Om bil är det enda alternativet kan barn och vuxna istället stanna en bit ifrån och gå tillsammans den sista biten.
Detta gör skolpersonalen:
Uppmanar elever att gå och cykla så mycket de kan.
Ser till att en banderoll sätts upp på skolan. Beställ banderoll genom att mejla sakra.skolvagar@huddinge.se
Pratar om bilfri vecka i klassen och varför det är bra att gå, cykla och åka kollektivt.
Skickar ut info till vårdnadshavare om att den bilfria veckan äger rum och uppmanar vårdnadshavare att starta gåtåg eller cykeltåg.
Varje höst kan Huddinges årskurser F–6 delta i gå- och cyklatävlingen. Eleverna samlar poäng genom att gå, cykla, åka kollektivt eller bli avsläppta 300 meter från skolan eller vid en av skolans utsedda avlämningsplatser. Både resan till och från skolan räknas. Tävlingen uppmärksammar fördelarna med att gå och cykla till skolan.
Alla klasser som anmäler sig medverkar automatiskt i Trafikkalenderns nationella tävling.
Genom att gå, cykla, åka kollektivt eller skolskjuts, skateboard, kickboard och inlines samlar eleverna in poäng.
Elever som måste bli skjutsade med bil kan också delta genom att bli avsläppta minst 300 meter från skolan.
Elever som cyklar måste använda cykelhjälm.
Eleverna samlar poäng på skoldagar.
Om eleven är sjuk eller ledig kan pedagogen anmäla detta vid poängrapporteringen och därmed undvika att gå miste om viktiga poäng.
Om klassen skulle ha verksamhet någon annanstans än på skolan kan man ändå samla poäng genom att ta sig dit utan bilskjuts.
Observera att medverkan än frivillig för klassen.
Rapportera klassens poäng
Läraren eller en elev som är ansvarig frågar varje dag hur eleverna tagit sig till och från skolan. Därefter fyller den ansvariga i antalet elever som tagit sig till och från skolan på respektive sätt i ett ifyllningsformulär. I slutet av tävlingsperioden rapporteras resultatet i det digitala formuläret.
Slutresultat
I årskurs F-3 är alla deltagande klasser med i utlottningen av pris. För årskurser 4–6 vinner den klass som har samlat mest poäng.
Vinn ett besök på Yoump
Alla klasser som deltar är med och tävlar om ett besök på trampolinparken Yoump i Huddinge och alla klasser får diplom.
Du som förälder kommer alldeles säkert att höra talas om ditt barns engagemang i Gå- och cyklatävlingen. Inte sällan kommer barnen hem och ifrågasätter användandet av bil.
En del tycker att det känns säkrare att skjutsa barnen till skolan än att låta dem gå eller cykla. Men ökad rörelse gör att de kommer till skolan piggare! Och äldre barn övas i trafikvett och ansvarstagande när de själva tar sig till skolan. För dig som förälder kanske det innebär mindre stressiga morgnar?
Gå- och cyklatävlingen handlar om att lyfta fördelarna med att resa med gång och cykel. För att göra utmaningen rolig och spännande är den konstruerad som en poängjakt. Som ett komplement till poängjakten finns det roliga övningar.
Övningar
På webbplatsen På egna ben hittar du övningar som innehåller både praktiska moment och diskussioner. Där finns också faktablad för lärare och elever. Övningarna behandlar centrala delar av innehållet i Lgr 11. Det är du som pedagog som handleder övningarna.
Huddinge deltar aktivt i arbetet med Cykelvänlig skola som har tagits fram av Svenska Cykelstäder. Du kan läsa mer om vad som krävs för att certifiera er skola på webbplatsen.
Varje skolstart på hösten får elever som börjar i förskoleklass ett paket. Paketet innehåller pyssel, en present och information om hur man kan ta sig till skolan på ett hållbart sätt samt hur man startar gåtåg.
Vartannat år mäts resultatet av arbetet med säkra skolvägar. I oktober 2023 skickade vi ut en enkät till barn och vårdnadshavare med frågor om resande till skolan. Resultatet finns på länken nedan.