Handlarna i Huddinge sköter ålderskontrollen bra vid försäljning av cigaretter

24-03-04

Nyhet

Under februari genomfördes det årliga kontrollköpet av cigaretter i Huddinge. Syftet är att se hur bra handlarna är på att begära legitimation av minderåriga. Ingen butik sålde cigaretter utan att begära legitimation – ett mycket bra resultat jämfört med tidigare år.

Ett kontrollköp innebär att en ungdom som ser ung ut, men som fyllt 18 år testar att köpa cigaretter utan att uppvisa legitimation. Totalt genomfördes 59 kontrollköp av cigaretter i Huddinge i slutet av februari. Ingen butik sålde cigaretter. Resultatet är betydligt bättre än tidigare genomförda kontrollköp i under perioden 2019–2022. 2023 var det en butik som sålde cigaretter. 

–  Det är viktigt att en så central del av lagen följs av handlare i kommunen. Samtliga butiker har tydlig information om åldersgränsen för att handla tobaksvaror. För oss är det viktigt att ha kontinuerlig dialog med handlarna kring ålderskontrollen vid försäljning av tobaksvaror. Vi kommer därför att fortsätta att göra kontrollköp hos de verksamheter som säljer cigaretter, säger Alf Klingvall, tillsynssamordnare för alkohol- och tobakstillsynen, Huddinge kommun.

Dialog är viktig för att förbättra resultaten

– Kontrollköp av cigaretter är ett bra verktyg för att se hur ålderskontrollerna i Huddinge fungerar och vi ser en positiv trend där handlarna blir allt bättre på detta. Vid kontrollköpen 2022 var det 14 handlarare som sålde utan ålderskontroll, 2023 var det bara en butik och 2024 sålde inte en enda butik utan att kontrollera ålder. Jag tror vi kommit långt genom att ha en kontinuerlig dialog med handlarna. Att ålderskontrollen fungerar bra i Huddinge bidrar till att barn och ungdomar inte hamnar i ett tidigt beroende som påverkar deras hälsa negativt, säger Annie Östlund (C), ordförande för bygglovs- och tillsynsnämnden.  

Fakta om lag och tobak samt kontrollköp

Lagen om tobak och liknande produkter ställer krav på att ålderskontroll ska göras i samband med att köpa av cigaretter. Det är det enskilda butiksbiträdet som säljer cigaretterna som ska göra detta. Den enskilde handlaren måste därför ha rutiner för att säkerställa att personalen får information om krav på ålderskontroll.  

Kontrollköpet får inte vara ett underlag för att ge försäljningsstället en sanktion enligt lag om tobak och liknande produkter. Kontrollköpet utgör ett underlag för diskussion med handlaren om hur ålderskontrollen fungerar.

Uppdaterad 5 mars 2024

Var informationen till din hjälp?